Türkiye, her geçen gün daha fazla başka ülke vatandaşlarının yaşadığı, çalıştığı veya bulunduğu bir ülke haline gelmektedir. Yabancılar için, haklarını nasıl kullanabilecekleri meselesi vatandaşı olmadıkları bir ülkede endişe konusudur. Bu nedenle yabancıların kanunların kendilerine sağladığı haklardan faydalanabilmeleri adına uzmanlardan destek alarak hangi haklara sahip olduklarını öğrenmeleri önem arz etmektedir.
Oturma izni ve çalışma izni gibi konular yabancıların en çok ihtiyaç duyduğu hukuki destek konuları arasında yer almaktadır.
Oturma izni; ülkelere göre belirlenen vize süresinden daha fazla Türkiye’de kalacak olan yabancı için, yabancının İl Göç İdaresinden alması gereken ve Türkiye’de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir. Oturma izni ile ilgili kanuni düzenlemeler, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve 5683 Sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri ile İlgili Kanunda yer bulmuştur.
Oturma izninden muaf yabancı uyruklu kişiler hariç olmak üzere yabancı uyruklu kişilerin vize sürelerini kapsamayan sürelerde Türkiye’de bulunmak istedikleri dönem için oturma izni almaları zorunludur.
Türkiye’de bulunma gerekliliklerine göre ikamet izin türleri şunlardır:
Bu türlerden hangisinin yabancı uyruklu kişi için uygun olduğunun belirlenmesi ile birlikte oturma izni başvuru yapılabilir.
Çalışma izni, Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunup çalışmak isteyen her yabancının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alması gereken, kişiye çalışma ve oturma hakkı veren bir izin çeşididir. Çalışma izni olmayan bir yabancının Türkiye’de herhangi bir sektörde bulunan iş yerinde çalışması yasal mevzuata aykırılık teşkil etmektedir ve buna ilişkin yaptırımlar söz konusudur.
Çalışma izni, yurt içinden veya yurt dışından alınabilmektedir. Ancak yurt içinden veya yurt dışından çalışma izni almanın prosedürleri farklılık göstermektedir. Yabancılara çalışma izni, birtakım kıstas ve şartlara bağlanmıştır. Bu şart ve kıstasları sağlayan ayrıca yapılan başvuru neticesinde onay alan yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de yasal olarak işçi sıfatına haiz olurlar.
Yabancılara çalışma izni için aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda belirtildiği üzere oturma izni ve çalışma izni almak için kanunen yabancıların belli şartları yerine getirmiş olması aranır.
Firmamız yabancılar hukuku alanında çalışan uzman kadromuz ile bu alanda özellikle;
Yabancılara oturma izni (ikamet tezkeresi) alınması,
Mevcut oturma izni sürelerinin uzatılması,
Yabancı uyruklu vatandaşlara çalışma izni belgesinin alınması,
Mevcut çalışma izin sürelerinin uzatılması,
Konularında firmalara ve bireylere doğru başvuru, dosya hazırlığı ve uzman desteği için danışmanlık hizmeti vermekte olup, başvuru ve takip süreçleri gerçekleştirilmektedir.
DUMAN CONSULTANCY